Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Floralia Brussels in Groot-Bijgaarden van 3/4 t.e.m. 3/5/2015


Floralia Brussels voor de 12de keer in volle bloei van vrijdag 3 april tot en met zondag 3 mei 2015 in Groot-Bijgaarden
Bloemenliefhebbers halen elk jaar hun hart op tijdens de bloemententoonstelling ‘Floralia Brussels’ in het park van het kasteel van Groot-Bijgaarden. Van vrijdag 3 april tot en met zondag 3 mei 2015 opent het park opnieuw zijn deuren voor het grote publiek. Deze internationale tentoonstelling lokt elk jaar heel wat toeristen, die zich naast een bezoekje aan Brussel laten verrassen door deze uitzonderlijke bloemenpracht.

Cijfers Floralia Brussels
  • park van 14 hectaren

  • 4 weken lang toegankelijk voor het grote publiek

  • meer dan 1 miljoen bloembollen werden met de hand geplant

  • 400 soorten tulpen te bewonderen in al hun pracht

  • Binnentuin van 1.000 m² in de serre
Bloemenpracht
Net als de voorgaande jaren hebben de tuinmannen hun handen vol gehad met het planten van meer dan één miljoen bloembollen. Bijzondere aandacht gaat naar de tulpen, waarvan er liefst 400 soorten te bewonderen zijn. Ook de hyacinten, narcissen en andere voorjaarsbloembollen zijn niet te missen, evenals een tapijt van wilde bloemen, een groot hart van verschillende rode tulpensoorten en een heus bloemenlabyrint. De rododendrons en azalea’s afkomstig uit de Engelse Exbury Gardens blijven eveneens een blikvanger.

Bloemenexpo
In de serre van 1000 m2 kan de bezoeker naar hartenlust de bloemstukken en sierplanten ontdekken. Elke week staan andere bloemensoorten in de kijker. Florist Hans Danko zal zich ontfermen over de bloemencreaties en boeketten. Hij zal per week 150 bloemstukken en bij de 10.000 snijbloemen vernieuwen.

Het labyrint
Het Labyrint van Groot-Bijgaarden is een project uit 1748 van de ontwerper Ferdinand-Joseph Derons (1700-1762) voor de markiezin Hélène-Hyacinthe de Boisschot. Het leek dat de plannen nooit werden uitgevoerd, want een halve eeuw later was er op de overzichtskaart van het park niets van het project te zien. Pas aan het begin van de 21ste eeuw ontdekte de eigenaar de plannen van het labyrint. Hij besloot onmiddellijk om ongeveer op dezelfde plaats een labyrint van tulpen te realiseren. De bezoekers hebben zo de gelegenheid om terug te keren in de tijd om de droom van Markiezin Hélène-Hyacinthe de Boisschot te beleven.

Respect voor de traditie
Het ontwerp en de aanleg van Floralia Brussels ligt in de handen van Maarten Bakker, afstammelingen van een bekende Nederlandse familie van bloembollenproducenten. Hij zorgt opnieuw voor de beste kwaliteit van bloembollen, de nieuwste soorten en de meest originele bloemenperken.

Het kasteel van Groot-Bijgaarden
België heeft toeristen altijd weten te charmeren met zijn historische monumenten en kastelen. Vlaams-Brabant telt dan ook verschillende kastelen, die allemaal stille getuigen zijn van een glorieus verleden. De trots van de gemeente Dilbeek, op 7 kilometer ten westen van Brussel, is zonder twijfel het kasteel van Groot-Bijgaarden, gedateerd uit de 17de eeuw. Het kasteel is omringd door een brede slotgracht en eeuwenoude beuken. Een brug uit de 17de eeuw overspant de site en leidt naar de ophaalbrug. Deze loodst de bezoeker door naar het poortgebouw uit de 15de eeuw. Het immense gebouw is opgetrokken in Vlaamse renaissancestijl.

Nieuw
Tijdens het weekend van 18 en 19 april zal enkele Venetiaanse bezoekers het park entertainen. Een twintigtal gekostumeerde personages zullen zaterdagnamiddag en zondag door het park paraderen. Na hun deelname aan het Carnaval van Venetië kijken ze ernaar uit om hun nieuwe kostuums aan u te presenteren. Kom en ontdek deze indrukwekkende personages. Tijdens het weekend zullen jonge muzikanten van de muziekacademie van Dilbeek op verschillende plaatsen in het park het publiek entertainen met een voorstelling. Het kasteel verwacht ook de Koninklijke fanfare ‘De Vrije Belgen’ op vrijdag 1 mei. Verdere details worden later vermeld op onze website.

De donjon
De massieve donjon uit 1347 bestaat uit 4 verdiepingen en is 30 meter hoog. Na 6 maanden restauratie is de toren helemaal tot boven te bezichtigen. Vanaf het platform, dat omringd is door een muur met kantelen, kunnen bezoekers genieten van een panoramisch uitzicht van wel 30 kilometer over Brussel en Vlaanderen. Op elke verdieping zullen de zalen worden aangekleed met verschillende thema’s.

Het leven in het kasteel
De eerste heer van Bijgaarden, Almaric de Bigard, leefde rond 1100 op deze charmante plek. Sindsdien volgden niet minder dan veertig eigenaars, onder wie enkele grote namen uit onze nationale geschiedenis. Denk maar aan Guillaume Rongman, heer van Bijgaarden, die zich op een bijzondere manier onderscheidde. In 1902 vond Raymond Pelgrims de Bigard de gebouwen in een erbarmelijke staat. Enkele boerderijen blokkeerden de toegang tot het kasteel. Na dertig jaar herrees uit die resten van een roemrijk verleden dankzij Raymond Pelgrims de Bigard een van de meest prestigieuze landgoederen van ons land in volle glorie. Sinds 20 oktober 1947 is het park een beschermd erfgoed. In 2004 beslisten de huidige eigenaars om het park open te stellen voor het grote publiek. Sindsdien is Floralia Brussels een vaste afspraak geworden in het voorjaar.

Praktische informatie Floralia Brussels 2015:
  • Park elke dag open van 10 tot 18 uur

  • In de cafetaria zijn er lichte maaltijden en snacks

  • Groepen reserveren best op voorhand

  • Tulpen, orchideeën en zomerbloembollen te koop aan de uitgang van het park
Volwassenen: 12 euro
Senioren (65+): 10 euro
Kinderen (6-14 jaar): 5 euro
Kinderen < 6 jaar: gratis
Groepen > 20 pers.: 10 euro p.p.
Bezoek met gids (reserveren verplicht) 80 euro

Adres: Kasteel van Groot-Bijgaarden
Isidoor Van Beverenstraat 5
1702 Groot-Bijgaarden
E-mail: info@floralia-brussels.be
Website: www.floralia-brussels.beBron: Floralia Brussels

gepubliceerd op 22/3/2015
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]