Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Nationale Plantenbeurs Hombeek op 27 april 2014 van 10 tot 17 u


Zondag 27 april 2014: een dagje om eens lekker op ontdekkingstocht te gaan in de grootste tuin van België en daarna uw droomtuin te verfraaien
Wat ooit begon als een initiatief van de plaatselijke Sint-Maartenschool, is uitgegroeid tot de grootste plantenbeurs van ons land. 24 jaar geleden werd de omsloten kloostermuur afgebroken en de achterliggende tuin door ouders, leerkrachten en leerlingen omgetoverd tot een gezellig miniparkje. De overschot van het plantgoed werd verkocht aan ouders en sympathisanten. De idee om een plantenbeurs te organiseren was geboren!
En nu … zondag 27 april van 10 tot 17 uur vindt de vierentwintigste editie plaats en wordt de dorpskern van Hombeek bij Mechelen weer omgetoverd tot een ontmoetingsplaats voor éénieder met groene vingers.
Tweehonderd standhouders uit binnen- en buitenland bieden een enorme diversiteit aan planten aan en staan garant voor een ganse dag tuinplezier. Op deze gerenommeerde plantenbeurs worden jaarlijks tientallen nieuwigheden aan het grote publiek voorgesteld door kwekers en liefhebbers. Dit jaar staat in het teken van de onbekende vruchtbomen.

Bovendien maken de democratische prijzen deze beurs extra aantrekkelijk.
De inkom bedraagt slechts € 3 en parkeren is gratis. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen gratis binnen.
Omwille van het enorme aanbod zijn ook de prijzen van de aangeboden planten uitzonderlijk laag. Uitkijken en vergelijken blijft natuurlijk ook hier de boodschap.

Op deze gemoedelijke tuinbeurs die het voorjaarsgevoel nog versterkt, wordt ook uitvoerig aan de innerlijke mens gedacht. In de tenten en op de gezellige buitenterrasjes kan je genieten van een overheerlijke kop koffie, een wijntje, een hapje of een streekeigen Duvel om je te wapenen tegen al dat tuingeweld. Het zakdoekgrote Hombeek maakt zich nu reeds klaar om de duizenden enthousiaste tuinliefhebbers een onvergetelijke dag te bezorgen.

Wegbeschrijving: E19 afrit Mechelen – Zuid (technopolis).
GPS: Kruisbaan, 2800 Mechelen. Om parkeerproblemen te vermijden, worden de fabrieksparkings van Mechelen – Zuid opengesteld (met dank aan: P&G, Dupont, Huyghebaert, KBC en ODTH).
Er is een gratis pendeldienst voorzien die voortdurend bezoekers van en naar de parkings brengt.

Voor meer informatie en fotoreportages: www.groenbeurs.be

Enkele wetenswaardigheden over de nationale plantenbeurs in Hombeek

Ontstaan
De ingang van het klooster van de Sint-Maartenschool was vroeger ommuurd met een metershoge muur. Na verbouwingswerken werd de muur verlaagd tot ca 1,2 m en werd de achterliggende tuin heraangelegd door enkele vrijwilligers. Na aanplanting was er nog een overschot aan planten die na schooltijd aan de ouders en sympathisanten werd verkocht. Door deze verkoop, is de idee gegroeid om een echte plantenbeurs te organiseren. Het eerste jaar waren er een 20-tal standhouders. Deze waren ’s middags reeds uitverkocht. De daaropvolgende jaren verdubbelde het aantal standhouders elk jaar tot de 200 standhouders die we de laatste jaren telkens mogen begroeten. Het feit dat dezelfde standhouders elk jaar terug inschrijven, getuigt van een sterke organisatie en een goede verkoop.

Sterke punten
Ondanks de wildgroei aan plantenbeurzen van de laatste jaren (momenteel is er bijna in elk dorp wel een plantenverkoop voor een of andere organisatie), groeide de plantenbeurs van Hombeek uit tot een van de grootste van ons land. De democratische prijzen (zowel van inkom als van de vraagprijs voor de planten) en de schitterende organisatie met meer dan 300 vrijwilligers, liggen hiervan steevast aan de basis. Bovendien kunnen de bezoekers makkelijk en gratis parkeren en worden er 4 gratis pendelbussen ingelegd om de mensen van en naar de parkings te brengen.
Een andere sterkhouder is de gemoedelijkheid van de beurs. Zowel plantenkenners als wandeltoeristen kunnen er vrienden en kennissen ontmoeten en bijpraten op één van de vele zonneterrassen van de eet- en drankgelegenheden langs het parcours.
Ook zijn er nog de muziekbands en fanfares die op de kruispunten zorgen voor een ware feestsfeer. Voor de echte plantenliefhebbers pakken de organisatoren de laatste jaren uit met de introductie van een zeldzame vruchtplant aan het grote publiek. Vorig jaar werd de kiwibes in de kijker geplaatst. Dit jaar is het de pawpaw (Asimina triloba); een winterhard boompje met zeer lekkere en tropisch ogende vruchten. Ook de kiwibes wordt natuurlijk nog aangeboden.
Dit jaar valt de nationale plantenbeurs in Hombeek extra vroeg. Terwijl dit evenement telkens de laatste zondag van april plaatsvindt, wordt er dit jaar (omwille van Pasen) een uitzondering gemaakt en is de nationale plantenbeurs de eerste grote beurs van het jaar. De standhouders zullen dus vooral aandacht besteden aan de lentebloeiers zoals heleborus, daphne -soorten, knol- en bolgewassen enz. Nog een reden voor alle tuinliefhebbers om uit hun winterslaap te ontwaken en de plantenbeurs in Hombeek af te schuimen op zoek naar die ene plant die ze al altijd graag wilden hebben .
3 april is ook de dag van de Ronde van Vlaanderen. En …. veel mensen willen deze wielerwedstrijd niet missen. Daarom wordt er een groot scherm geplaatst in de cafetaria van het cultuurhuis zodat niemand de ontknoping moet missen.


Bron: Nationale Plantenbeurs Hombeek - Mechelen

gepubliceerd op 20/2/2014
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]