Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Proef de kerstsfeer in de Nationale Plantentuin van België - Meise


Niks beter om je in de kerstsfeer te brengen dan een wandeling langs de mooiste coniferen in de Plantentuin in Meise. Trek die stevige stappers aan, duffel je warm in en geniet nog tot 15 januari van de fraaie familieleden van de kerstboom. In het lage winterzonnetje kleuren ze mooier dan ooit.

Je zou het niet zeggen als je hem, beladen met ballen en lichtjes, ziet schitteren in de woonkamer: onze 'doodgewone' kerstboom maakt deel uit van een oeroude plantengroep. Miljoenen jaren geleden, toen er nog dinosauriërs rondliepen, waren er al gigantische coniferenwouden op onze planeet.

De coniferenfamilie is niet alleen oud, ze is ook erg uitgebreid. Wereldwijd zijn er meer dan 600 soorten coniferen, allemaal neefjes van de kerstboom dus. Meer dan 350 ervan kan je bewonderen in de Plantentuin.

Conifeer betekent letterlijk 'kegeldrager'. Want tot welke soort hij ook behoort, elke conifeer heeft een soort van dennenappel of kegel. Tot 15 januari kan je in een kleine expo de mooiste kegels uit de coniferencollectie van de Plantentuin zien. Ontdek er ook de verzameling 'alternatieve kerstbomen': nét iets anders dan de commerciële uit het tuincentrum. En natuurlijk fonkelt overal de kerstverlichting in de Plantentuin!

Op de coniferenwandeling krijg je een dertigtal interessante coniferen te zien. Bij de start krijg je gratis een folder mee met info over deze bijzondere en vaak ook nuttige planten. Want wist je dat potloden traditioneel gemaakt worden uit hout van de wierookcipres (Calocedrus decurrens)? Of dat wetenschappers de gifstoffen van de venijnboom (Taxus brevifolia en Taxus baccata) gebruiken om de deling van borst- en eierstokkankercellen af te remmen?

De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur, maar natuurlijk stap je op je eigen tempo. Trek stevige schoenen aan!

De Plantentuin in Meise telt bijna 18.000 verschillende planten en vormt daarmee één van de grootste plantenverzamelingen in de wereld. Maar de Plantentuin is ook een wereldvermaarde onderzoeksinstelling. Onze experts zijn gespecialiseerd in ondermeer koffieplanten, gewassen uit Centraal-Afrika en tropische paddenstoelen. In de Plantentuin vinden we één van de grootste botanische bibliotheken van Europa en een onderzoeksherbarium van bijna 4 miljoen specimens. Jaarlijks ontvangen we ongeveer 100.000 bezoekers.

Praktisch
Toegangsprijs 6 euro, 60+ en personen met beperkingen 5 euro, –18 jaar en begeleiders van personen met beperkingen: gratis, studenten: 3 euro. Het ticket geeft toegang tot alle collecties van de Plantentuin waaronder het Plantenpaleis (deels in renovatie).
Elke zondagnamiddag: gezellig winterterras aan de Oranjerie met glühwein, warme chocomelk, vuurkorven, noem maar op …
De Plantentuin is alle dagen open vanaf 9.30u (uitzonderlijk gesloten op 25 december, op 1 en 2 januari)
Nationale Plantentuin van België
Domein van Bouchout - Nieuwelaan, 38 - 1860 Meise (op 3 km van het Atomium)
A12 Brussel-Boom, uitrit 3 'Meise'
Openbaar vervoer: neem vanuit Station Brussel-Noord of vanaf metrostation Koning Boudewijn (metrolijn 6) de buslijn 250 of 251 van 'De Lijn'.
Info: www.plantentuinmeise.beinfo@br.fgov.be


Bron: De Nationale Plantentuin van België – Meise

gepubliceerd op 16/12/2013
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]