Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Kerst op Het Loo, gedekte tafels, kerstkaarten, koninklijke sleden èn een ijsbaan!


Winterpaleis Het Loo
Van 14 december tot en met 5 januari is Paleis Het Loo weer omgedoopt tot 'Winterpaleis'. Er kan geschaatst worden op een èchte ijsbaan, in de Koetshuizen staan sleden van de Oranjes opgesteld en het paleis is sfeervol ingericht met gedekte tafels, kerstbomen en groenversiering. In de Audiëntiezaal staat het Troonswisselingsdiner van afgelopen 29 april centraal, waarbij gedekt wordt met tafelzilver van koning Willem I en serviezen van de koninginnen Wilhelmina en Juliana.

Rond de Kerstdagen wordt Paleis Het Loo traditiegetrouw sfeervol ingericht, met kerstbomen in verschillende stijlen, groenversiering en feestelijk gedekte tafels. De tafel van het diner op 29 april jl, ter gelegenheid van de abdicatie en inhuldiging, staat centraal. Daarnaast worden tafels feestelijk gedekt als ten tijde van Willem II, Willem III en Wilhelmina. Het thema 'Koninklijke diners, van Willem I tot Willem-Alexander' sluit aan bij de viering van 200 jaar Koninkrijk en het Objecttheater ‘Wij Willem’, dat in de Westvleugel van het paleis is te zien.

Het Stallenplein is sfeervol aangekleed met een echte ijsbaan; schaatsen kunnen ter plekke worden geleend, de baan is niet geschikt voor noren. In de Koetshuizen worden diverse sleden uitgestald, met de bijbehorende aanspanningen van paarden en koetsiers, zoals gebruikt door de Oranjes. Onder meer zijn de prachtige Zilveren Slee uit 1885 en de Kabouterslee uit 1880 te zien, geïllustreerd met foto’s van sledetochten. Tot slot is er in de Oostvleugel een presentatie te zien van olieverfschilderijtjes van Rien Poortvliet. De kunstenaar, die in Baarn woonde, bracht deze schilderijtjes twintig jaar lang zelf naar Paleis Soestdijk, als persoonlijke kerstgroet van de familie Poortvliet aan koningin Juliana en prins Bernhard.

Avondopenstelling
Op zaterdag 21 en zondag 22 december zijn Paleis Het Loo en de schaatsbaan geopend tot 21.00 uur ’s avonds. Het restaurant biedt deze avonden een winterse menukaart.

Tijdens beide kerstdagen worden vele belangstellenden verwacht. Rolstoelgebruikers wordt geadviseerd Paleis Het Loo in de ochtenduren te bezoeken.

Paleis Het Loo Nationaal Museum
Postadres: Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via de parkeerplaats aan de Amersfoortseweg, Apeldoorn.
Geopend: dinsdag t/m zondag en op beide kerstdagen van 10.00-17.00 uur.
Extra avondopenstellingen: 22 en 23 december tot 21.00 uur.
Gesloten: maandag en Nieuwjaarsdag.
Entree paleis (incl. schaatsbaan): € 14,50 p.p., 4 t/m 17 jr. € 5,00 p.p., kinderen t/m 3 jr. en MK gratis.
Entree alleen schaatsbaan: € 5,00 p.p., incl. huur schaatsen. Kinderen t/m 3 jaar en MK gratis.
Routebeschrijving vanaf de A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen.
Navigatieadvies: Amersfoortseweg, 7313 AA.
Openbaar vervoer: Station Apeldoorn, buslijn 102, halte Paleis Het Loo; buslijn 5 (Berg en Bos) en 202 (Veluwelijn), halte Gedenknaald.


Bron: Paleis Het Loo

gepubliceerd op 29/11/2013
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]