Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Mijn tuin in de herfst: Bram Wolthoorn

Het begon met een enkel blaadje en een verdwaalde walnoot, nog verpakt in zijn groene jasje. Dat was vorige maand. Nu regent het pelbare walnoten. Kauwen vliegen af en aan om de oogst binnen te halen.

Soms, als het even windstil is, kon je de bladeren horen neerdwarrelen. Op een windstille avond vielen ze massaal. Het klonk als een soort zacht ruisen, als van een fijne motregen. Het leven van de boom trok zich terug in de wortels en de boom dekte toe met een deken van eigen bladeren.

Het is herfst geworden in mijn tuin
Het licht veranderde. Tegen de avond wordt het niet zozeer donker als wel dat het licht minder wordt. Tijdens zomerse augustusavonden wordt alles dan zachter en lost de tuin op in een waas van rode, warme zonnegloed. Nu, in de herfst, worden alleen de schaduwen langer en verdwijnt de tuin in het duister.
In de bladerloze ruimte klinkt het gekras van de kauwen hard en hol.
Egels en kikkers hebben in de koele tuin niets meer te zoeken, hun gang wordt traag en steeds vaker zoeken ze de beschutting. De winterslaap dient zich aan.
Het regent hard en aan de hemel razen dikke pakken wolken voorbij, opgejaagd door een trein van depressies.

Verscholen in de aarde, beschermd tegen het herfstgeweld, zwellen de bolletjes van het sneeuwklokje. Nog even, zodra het nu minderende licht weerkeert, persen ze hun tere bloemen omhoog, het licht jubelend tegemoet.


Bram Wolthoorn, redacteur De Tuingids

Website: www.wolthoorn.nl

gepubliceerd op 19/11/2013
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]