Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Mijn tuin in december - Bram Wolthoorn: Binnenbroeiers

Binnenbroeiers

Elk jaar koop ik bollen, meestal narcissen voor verwildering. Alle binnenbroeiers, zoals de ‘Tête à Tête’, probeer ik over te houden door ze het hele jaar door in de kas te koesteren om ze eind oktober te verpotten en ze te vertroetelen tot ze rond de Kerst weer volop in bloei staan. Het lukt niet altijd, maar ik ben inmiddels wel erg bedreven in de teelt van deze kleine narcis.

De narcis ‘Tête à Tête’ is een meerbloemige, laagblijvende narcis, bloeit binnenshuis vanaf december en is een prima bolgewas voor ‘huisbroei’. Als je geen ‘Tête à Tête’ hebt overgehouden koop ze dan, neem bollen van een goede kwaliteit. Bij voorkeur geen kant-en-klare bol in pot. De kwaliteit van deze bollen is niet gemakkelijk te controleren. De bollen kunnen direct na het planten op een zonnige plaats in de vensterbank gezet worden.

De combinatie van grind en water voor de bollencultuur binnenshuis voldoet over het algemeen goed. Maar de ervaren ‘huisbroeier’ weet dat het op het juiste peil houden van het water in de bollenbak erg moeilijk is. Te veel water werkt bolrot in de hand, bij te weinig water schrompelen de bolletjes ineen. Het resultaat bestaat in beide gevallen uit een treurig stemmende groenige ellende. Soms ontstaat er door het gebrek aan extra voeding een macht aan wortels, die als meelwormen boven de bol uitsteken. Ook zijn de stengels slap, de bladeren bleek en de bloempjes flauw.

Ik voorkom die treurnis; ik wil verzekerd zijn van een stralend witte bloem op een stevige stengel, hoog verheven boven het frisgroene blad, dus plant ik de bollen op een laagje grind. Tot zover niets nieuws. Echter vervolgens vul ik de bak tot aan de bovenkant af met compost. De neusjes van de bollen moeten boven de compost uitsteken. De laag grind dient als waterreservoir en de compost levert voeding. Bovendien voorkomt de compost het uitdrogen van de bol als het watergeven een keertje wordt overgeslagen. De wortels hebben ook niet meer de neiging te weelderig te groeien ten koste van blad en bloem.

Als de kamertemperatuur tussen de 15° en 20°C schommelt, zullen de heerlijk geurende gele narcisjes al rond de kerstdagen onze huiskamer opvrolijken.


Bram Wolthoorn, redacteur De Tuingids

Website: www.wolthoorn.nl

gepubliceerd op 17/3/2008
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]