Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Aquariumclub Zilverhaai Beringen vzw

In de kijker Talloze mensen willen met het aanschaffen van een aquarium een stukje natuur in huis halen. Een aquarium in de woonkamer kan mooi, fascinerend en rustgevend zijn."Kan" je hebt het goed gelezen. Aquarium houden is nu eenmaal niet eenvoudig. In vele gevallen blijft het gedroomde resultaat uit, door gebrek aan kennis en ervaring. De eigenaar is dan alleen een desillusie rijker.

Om een aquarium te houden is een veelvuldige kennis van het onderwaterleven noodzakelijk. Enkele aquariumbezitters, die het ernstig met hun hobby meenden kwamen in 1976 op het idee om aquarium liefhebbers hierin te ondersteunen door een vereniging voor hen op te zetten. Op 25 juni 1976 was het zover. In zaal "de Kring" te Tervant-Paal werd deze vereniging gesticht onder de naam "Zilverhaai".

De inzet van de stichters bleef niet zonder resultaten. Reeds één jaar na de oprichting waren er al 51 leden en het bleef groeien, met een top van 189 leden in 1984.

Het hoeft niet gezegd te worden dat de inzet van een groeiend bestuur hiervan aan de basis lag. Het eerste bestaansjaar bleef het beperkt bij de maandelijkse ledenbijeenkomsten, doch dit werd snel aangevuld met tentoonstellingen, werkvergaderingen, studiereizen, …

Het uitgeven van een eigen clubblad in 1977 was een schot in de roos. Het maandblad "Haaien- Echo’s" is in de loop der jaren uitgegroeid tot een topper in de Belgische Aquariumwereld. Het wordt niet alleen naar alle leden verzonden, maar ook veelvuldig naar diverse aquariumverenigingen in binnen- en buitenland.

Het bestuur van de Zilverhaai is zich constant bewust geweest van de coördinerende taak die zij te vervullen heeft. Hun voortdurende aanwezigheid en inbreng op nationale en internationale bijeenkomsten is een levend bewijs hiervan.

Het promoten van de aquariumhobby is één van de voornaamste doelstellingen van de vereniging. De initiatieven en activiteiten die de Zilverhaai onderneemt om dit doel te bereiken kennen geen voorgaande. Zo waren zij in 1981 de eerste in België om een ruilbeurs te organiseren. Deze ruilbeurs is ondertussen als LimBeurs uitgegroeid tot de grootste aquariumruilbeurs in de Benelux. Zij vindt nog steeds jaarlijks plaats op de eerste zondag van juli in het Don Bosco-instituut te Helchteren.

Maar ook in het organiseren van internationale tentoonstellingen, gecombineerd met vakbeurs, heeft men de Zilverhaaien nog niet kunnen evenaren. Zo organiseerde men in 1983 een eerste IAS (Internationaal Aquarium Salon). Dit vond plaats in en rond zaal Trefpunt te Beringen waar ze 12.000 bezoekers ontvingen. Voor een tweede editie van IAS in 1989 diende een grotere locatie gezocht te worden. De keuze viel op het vroegere automuseum in domein Kelchterhoef te Houthalen, daar werden 25.000 bezoekers verwelkomd. Aqua-Xpo in 2001 was de derde van dergelijke manifestaties. Het was inderdaad weer de Aquariumclub Zilverhaai Beringen die er in slaagde 25.000 bezoekers in de Hasseltse Grenslandhallen te laten kennis maken met alle facetten van hun hobby. De laatste jaren is de Zilverhaai met haar imposante inbreng een volwaardige partner bij de Dierenhappening in de Hasseltse Grenslandhallen. Jaarlijks genieten daar zo’n 30.000 bezoekers van een grandioze aqua-terra show.

Boven al de activiteiten naar het grote publiek toe, blinkt de Zilverhaai uit als een informatie verstrekkende vereniging. Vanaf haar stichting beschikt ze over een bibliotheek met momenteel ruim 750 boeken. Ook bij de opkomst van video, cd-rom en dvd was de Zilverhaai als eerste bij om deze informatiebrengende middelen voor haar leden aan te schaffen. Door de bezoeken van het bestuur aan binnen- en buitenlandse vakbeurzen zijn ze in de mogelijkheid om over de allernieuwste uitgaven geïnformeerd te zijn.

De doelstellingen van Zilverhaai Beringen zijn nog steeds: haar leden leren en helpen op een verantwoorde manier een aquarium te houden. Misschien kunnen ze ook u hierbij helpen. De ledensamenkomsten gaan steeds door de laatste maandag van iedere maand (uitgezonderd juli en december) in de gemeentelijke feestzaal Cor, Pastorijstraat 42 te Koersel-Beringen. Je bent vrijblijvend welkom.

Bezoek even onze website www.zilverhaai.be en je zal uitgebreid kennis maken met een dynamische aquariumclub.Aquariumclub Zilverhaai Beringen vzw

gepubliceerd op 27/2/2007
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]